fbpx

Events på museet

Deltag i en af Bornholm Forsvarsmuseums spændende events. Vi planlægger løbende foredrag, fremvisninger og guidede ture for besøgende og medlemmer af støtteforeningen Kastellets Venner Bornholm.

Pris:

Foredragene er gratis, efter der er betalt almindelig entré på museet. Medlemmer af Kastellets Venner Bornholm – støtteforeningen bag Bornholms Forsvarsmuseum – har gratis adgang til både museet og foredrag.

Tilmelding:

Tilmelding er ikke et krav, men der er et begrænset antal pladser. Vi anbefaler derfor, at du reserverer en plads på forhånd ved at sende en mail til ml@formus.dk

Afholdte arrangementer i 2022

Herunder ses en oversigt over afholdte arrangementer på Bornholms Forsvarsmuseum i 2022. Vi planlægger i øjeblikket arrangementer i 2023 og opdatere siden her når oversigten er klar.

Foredrag med britisk kontreadmiral og tidligere chef for NATO´s ubådstjeneste

Den tidligere britiske kontreadmiral Roger Lane-Nott kommer til Bornholm og er inviteret til at holde et oplæg for Kastellets Venner Bornholm om sin 33 år lange tjeneste i den kongelige britiske flåde og sin rolle som ”NATO Commander Submarines Eastern Atlantic”. Lane-Nott deltog bl.a. i Falklandskrigen i 1982.

Tidspunkt:

Søndag d. 29. maj 2022 – kl. 15.00

Mød forfatteren/fotografen bag bogen "Historiens Spøgelser"

Mød Jens Voigt som er forfatter til bogen “Historiens Spøgelser – Rønne 1940-1946“. Bogen indeholder gamle fotos fra Bornholm under besættelsen som er blevet smeltet sammen med nye fotos, taget fra præcis samme position.

Hvis du allerede har købt bogen, er du også velkommen til at tage den med til museet og få den signeret. Det koster almindelig entre at besøge museet og bogen kan købes for 299 kr.

Tidspunkt:

Lørdag d. 13. august 2022 – kl. 12.00-13.00

Bornholm og Skåne
Fra jernalderen til nutiden

Foredraget holdes af cand.mag. Finn Kjerulff Hansen. Finn har forsket i forholdet mellem Bornholm og Skåne og vil i dette foredrag se på, hvad vi ved om forholdet mellem de to landsdele siden tidlig jernalder og helt op til i dag.

Tidspunkt:

Lørdag d. 17. september 2022 – kl. 13.00-14.15

Den tyske kodemaskine Enigma

Bjørn Ørding-Thomsen er ekspert i Enigmaen og vil holde oplæg om, hvordan den tyske krypteringsmaskine virker, hvordan man brød krypteringen i Storbritannien, og om de mange steder i Anden Verdenskrig, hvor den krypterede information fra Enigmaen havde afgørende betydning for krigens udfald. Forsvarsmuseets Enigma vil kunne ses under foredraget.

Tidspunkt:

Lørdag d. 24. september 2022 – kl. 13.00

Besynderligheder i 2. verdenskrig

Bjørn Ørding-Thomsen vil fortælle om et par af de besynderligheder, vi normalt ikke hører om i krigshistorien, men som har haft stor betydning – positivt eller negativt. En af historierne drejer sig om en advarsel før det japanske angreb på Pearl Harbour i sommeren 1941 og en anden historie drejer sig om Blue West One (lufthavnen i Narsarsuaq), som Henrik Kauffmann gav amerikanerne lov til at bygge.

Tidspunkt:

Torsdag d. 29. september 2022 – kl. 16.15

Brevduer flyver fra Bornholms Forsvarsmuseum

Lørdag d. 1. oktober vil Carsten Madsen fra Bornholms Brevdueforening fortælle lidt om brevduer i forsvaret og under verdenskrigene. Derefter vil brevduer flyve afsted fra Bornholms Forsvarsmuseum.

Tidspunkt:

Lørdag d. 1. oktober 2022 – kl. 13.00

Hvad er det værd?

Bastionen Auktioner afholder vurderingsdag på Bornholms Forsvarsmuseum. Der vil være mulighed for at indlevere genstande, få en vurdering og eventuelt få kontant afregning på stedet.

Der tages ikke entre på museet for at få genstande vurderet. Besøg på museet forudsætter dog betaling af entre.

Tidspunkt:

Lørdag d. 8. oktober 2022 – kl. 11.00-16.00

Kom og se M24-kampvognen før den skal i vinterhi!

Fredag d. 14. oktober er det muligt for gæster på Bornholms Forsvarsmuseum at høre vores M24-kampvogn – Chaffee – starte op og køre lidt.

M24-kampvogn bliver nemlig hentet den dag af forsvaret – så den kommer til at stå mere beskyttet for vejr og vind i løbet af vinteren. Kampvognen kommer tilbage til Bornholms Forsvarsmuseum når vi åbner igen til foråret.

Tidspunkt:

Fredag d. 14. oktober – Ca. kl. 10.15

Rønne som fæstningsby

Der var planer om Rønne skulle omdannes til en stor fæstning, som kunne beskytte Danmarks interesser i Østersøen. Vær med når Jens Skaarup fortæller mere om de store planer for Rønne.

Tidspunkt:

Lørdag d. 15. oktober 2022 – kl. 13.00

Tiden som dansk FN-soldat på Cypern

Lørdag d. 22. oktober får museet besøg af Helge Skjold Hansen, formand for Danmarks Veteraner Bornholm, der vil fortælle om tiden som dansk FN-soldat på Cypern.

Cypern-konflikten startede i 1964, og landet er de facto delt i to – den nordlige tredjedel af øen er tyrkisk, mens den sydlige del er græsk. I dag bevogtes den såkaldte buffer-zone stadig af både britiske soldater og FN. Der tages almindelig entré.

Tidspunkt:

Lørdag d. 22. oktober 2022 – kl. 13.00-14.00

Brevduerne slippes løs

Bornholms Forsvarsmuseum får besøg af Carsten Madsen fra Bornholms Brevdueforening, som vil fortælle lidt om brevduer i forsvaret og under verdenskrigene.

Efter oplægget vil brevduer flyve afsted fra Bornholms Forsvarsmuseum. Der tages almindelig entré.

Tidspunkt:

Lørdag d. 22. oktober 2022 – kl. 15.00-15.45

Halloween på museet

Bornholms Forsvarsmuseum slukker lyset og byder indenfor til en (u)hyggelig aften for børn og deres forældre.

Lyset slukkes, græskarhovederne sættes frem og fortidens spøgelser bevæger sig rundt på museet. Børn og deres forældre inviteres til at finde heksen og hendes halloweenslik, som et gemt et sted på museet.

Der vil også være et par poster på museet, hvor fortidens spøgelser fortæller om noget fra deres tid. De voksne kan også møde forfatteren Jens Voigt, som signerer sin bog “Historiens Spøgelser”. 

Børnene må gerne klæde sig ud i deres fastelavs- eller halloweenkostume når de besøger museet. Vi serverer en varm kop kakao til alle besøgende.

Tidspunkt:

Lørdag d. 22. oktober 2022 mellem kl. 18.00-20.00.

Dette arrangement kræver ikke tilmelding.

Billetpris:

35 kr. pr. person.

Har du købt billet til museet samme dag, så gælder den også til vores halloween-arrangement. Du skal blot fremvise kvitteringen for billetkøbet samme dag.