fbpx

Månedens genstand: Beregnerdatamaten Compucorp 625 II

Bornholms Forsvarsmuseum præsenterer denne måneds udvalgte genstand: “datamaten”, som den blev kaldt, der blev indført i forsvaret i 1979 til brug i artilleriet til beregning af skuddata.

Denne teknologiske nyhed revolutionerede måden, hvorpå soldaterne beregnede indstillingerne for deres artilleri. Tidligere var det en manuel proces, hvor soldaterne brugte regnestokke og tabeller til at udregne forskellige parametre som kanonens placering, målets position, vind og temperatur. Med den nye datamat fra Compucorp kunne disse beregninger udføres hurtigere og mere præcist.

Datamaten, en selvstændig computer bygget fra 1979 og udstyret med en Z80 CPU og 64 KB RAM-hukommelse. Soldaterne kunne indtaste kanonens position og målets koordinater sammen med oplysninger om vejr og temperatur. Resultaterne blev derefter udskrevet på en strimmel, som blev overleveret til skytset.

Udover dens funktion som en nøjagtig beregningsenhed havde datamaten også et indbygget skydespil. Dette spil blev brugt til at træne soldaterne i hurtig og præcis tastning, da de skulle bruge tasterne til at skyde flyvende prikker ned på en lille skærm. Dette krævede både hurtighed og præcision, da forkerte taster ville få skuddene til at bevæge sig i uønskede retninger. Derfor var dette skydespil en effektiv træningsmetode for at sikre, at soldaterne kunne udføre deres opgaver korrekt og effektivt.