fbpx

Månedens genstand:
En militær tromme

Skrevet af Jens Skaarup, Næstformand i Kastellets Venner Bornholm

Fra de tidligste tider var trommen et af de effektive kommunikationsmiddel, som man kunne sende en besked med via forskellige rytmer.

I hærene fra 1500-tallet blev trommen det vigtigste middel til at dirigere de kolonner eller linjer som man kæmpede i på slagmarken. Trommen indgik også i de orkestre der opstod i 1600 – 1700tallet og som spillede til marcher og forlægninger hvor de skulle sikre trittet og lette marchen. På Bornholm kender vi ikke noget skriftligt om militærmusik før 1804.

P.N.Skovgaard skriver at der ved hvert kompagni findes 2 – 3 trommeslagere hvoraf den ene får løn 18 rigsdaler årligt, medens de øvrige står i nummer ved dragonerne.

Anden musik haves ikke ved dragonerne end buldren på trætønder. En sådan ”trætønde” findes på museet. Den blev fundet på loftet i spejderhytten på havnen i meget dårlig stand.

Det kongelige kunstakademi konserveringsafdeling forsøgte at afdække det rigsvåben, der fandtes rester af, men der var meget lidt tilbage og i meget ringe stand, så der blev kun markeret med en linje hvor det havde været malet. Men der er kendt fra billedmateriale hvorledes den har set ud.

Trommen er Fremstillet mellem 1750 og 1800 af træspån, der er holdt sammen af to ringe en øverst og en nederst trommeskindet er fastholdt mellem ringen og spånen. Det hele holdes sammen af snore fra øverst til nederst. Den har været i brug indtil Bornholm fik nye trommer fremstillet af kobber i første halvdel af 1800.