fbpx

Månedens genstand: En tysk stok fra østfronten

Skrevet af Jens Skaarup, Næstformand i Kastellets Venner Bornholm

Denne måneds genstand fra Bornholms Forsvarsmuseums historiske samling er en spadserestok fra 2. verdenskrig.

Disse stokke var tilgængelige ved jernbaneknudepunktet Chemnitz i Tyskland, hvor adskillige af dem var snittet af russiske krigsfanger. Den er formodentligt købt af en tysk soldat, som har taget den med til Bornholm under besættelsen.

På billedet ovenfor kan du se en russisk krigsfange, der omhyggeligt udsmykker en træstok med forskellige mønstre. Denne type håndskårne souvenir-vandrestokke var udbredte på østfronten og blev ofte refereret til som Wolchow-stokke, opkaldt efter Wolchow / Volkhov-området på østfronten.

I billedet herunder ses en tysk soldat med en identisk stok et sted på østfronten.

Museets stok er skåret fra hasseltræ og dekoreret med flere forskellige mønstre. Det skakternede mønster på stokken har sine rødder i den sydvestlige del af Ukraine.

Stokken har også været dekoreret med ørne og hagekorssymbolet, men på et tidspunkt er hagekorset blevet skåret væk. Hvorfor vides ikke, men hagekorset er et symbol, der blev brugt som et nazistisk symbol under Adolf Hitlers styre i Tyskland. Det blev antaget som et emblem for nazistisk ideologi, herunder antisemitisme og ekstrem nationalisme. Hagekorset er i dag bredt fordømt for dets forbindelse med nazismens grusomheder under 2. Verdenskrig.

Historien om denne type stok blev delt af en tysk turist på museet i 1985, der selv havde været en del af Østfronten og købt en lignende stok, som han stadig ejede. Dette unikke artefakt minder os om, at historien kan findes selv i de mest beskedne genstande.