fbpx

Månedens Genstand: Enigma

Har du set en ægte Enigma-maskine? Bornholms Forsvarsmuseum udstiller en tysk Enigma-maskine fra 2. verdenskrig på 1. sal. Den tophemmelige maskine blev smidt i en grøftekant på Bornholm efter den tyske overgivelse i maj 1945.

En Enigma-maskine var en elektromekanisk krypteringsmaskine, der kunne generere komplekse koder ved hjælp af roterende rotorer og en stikforbindelse. Maskinen var i stand til at skabe en næsten umulig at bryde kryptering, der var afgørende for tyskernes kommunikation under krigen.

Under 2. verdenskrig blev den tyske Enigma-kode dog brudt af allierede kryptologer, herunder Alan Turing og hans team i Bletchley Park i England. De udviklede metoder til at angribe Enigma-kodens kompleksitet ved hjælp af en kombination af avanceret matematik og teknologi. Blandt deres teknikker var at udnytte gentagelser i krypteret tekst, identificere kendte ord og udnytte maskinens mekaniske svagheder. Disse metoder gjorde det muligt for allierede styrker at læse tyskernes kommunikation, hvilket var en væsentlig faktor i alliernes sejr i krigen.

Enigma-maskinen er kendt fra flere film – bl.a. The Imitation Game (2014), U-571 (2000) og Enigma (2001).
Se Enigma-maskinen når Bornholms Forsvarsmuseum åbner til maj. Du kan se trailer for en af filmene herunder, samt to videoer som forklarer mere om Enigma-maskinen.