fbpx

Månedens genstand:
To pakker tobak

Tyske soldater på Bornholm i maj 1945. Soldaten til venstre ryger en cigaret, muligvis af samme type som nævn her i artiklen. Kilde: Bornholmske Billeder.

Det, vi fortæller om denne måned, er to pakker tobak. Tobakken var næsten en nødvendighed for soldaten tidligere. Der var cigaretter eller tobak i både den sovjetiske og den tyske hærs rationer.

Museets samling indeholder en pakke tyske cigaretter og en pakke russisk cigarettobak.

Tyske cigaretter

Russisk cigarettobak

Den tyske pakke blev udleveret til soldaterne den 10. maj 1945 fra et depot på havnen, før de blev sejlet til Kolberg. Pakken er en gave fra Gerhard Bestmann, en tysk soldat, der besøgte museet i 1995. Han fortalte, at der blev udleveret to pakker til alle, men der blev ikke spurgt, om man røg.

Tobakken var en blanding af tobak og forskellige andre “blade”. Den smagte ikke særlig godt, men var en kærkommen kortvarig pause, udtalt af G. Bestmann.

Russisk soldater med en cigaretter. Bornholm 1945-46.cigaretter

Den russiske pakke indeholder groftskåret cigarettobak, som blev rullet i avispapir eller andet tyndt papir, som soldaten bedst kunne få fat i.

Den blev afleveret af Poul Larsen, kgl. vejer og måler i Rønne, som fik den af en soldat på havnen i Rønne i bytte for noget dansk erstatningstobak. Det var fintskåret og brændte bedre. Om det smagte bedre, er der ingen, der ved.