Månedens genstand: Uniform til underofficer

På Bornholms forsvarsmuseum i Rønne befinder sig denne spændende uniform.

Den stammer fra Bornholm, men for mange år siden blev uniformen af Tøjhusmuseet identificeret som ”En officersuniform efter 1807”.

Uniformen har blå spidse ærmeopslag og tegn på dels ærme gradstegn samt besætninger på ærme og krave, som i dag er fjernet, ligesom knapper er fjernet, eller erstattet med andre (foran). Men hvis det var en ”Infanteriuniform”, så mangler den reversen foran, som blev båret i hæren som tegn på at bæreren var ”Reguær”, altså en soldat af linjen. Alle andre (Landeværn, frivillige og Borgervæbninger mm.), var det kun tilladt at bære en række knapper foran. En teori omkring uniformen, var at den kunne være båret af f.eks. Oberstløjtnant I. B. von Rømeling eller Major Friedrich Detlev Heinrich von Dudden, fra ”Dronningens Livregiment”, som var på Bornholm 1809-1814. Det kan udelukkes, da uniformen ikke har revers, og har lav krave og hvide kantninger (Dronningens livregiments opslagsfarver er uden kantning). Samtidig passer sporene efter Ærmegradstegnene hverken til en major eller oberstløjtnant, eller andre officerer.

En nærmere undersøgelse af uniformen sammenlignet med en uniform på Krigsmuseet viser, hvad den egentlig er.

Der er tale om en Uniform for en (kommander) sergent i Fodgarden M 1842! Uniformen på Bornholm har i dag mistet meget af sin ”fordums glans”, med alt broderi og nok alle originale knapper aftaget, men har dog bevaret så klare spor, at uniformen i dag klart kan bestemmes. Samtidig er uniformen grundlæggende af en god kvalitet, hvilket viser at den ikke er blevet båret af en ”hvem som helst”.

De bevarede spor efter ”Underofficersepauletter” de tre vinkler båret over opslaget og syninger på kraven er sikre tegn på oprindelsen.

Hvordan uniformen er endt på Bornholm, kan kun gisnes, men måske har vi her en uniform båret af en stolt Bornholmer i Den Kongelige livgarde til Fods (Fodgarden).

Det vides, at den kom til Bornholms Museum i 1909 fra Hansen i Åker, som havde den fra sin far.

Her ses uniformen fra Forsvarsmuseet, sammenlignet med en bevaret uniform fra Krigsmuseet, samt andre relevante kilder: (Samtidigt billedmateriale)

Disse oplysninger om uniformen skyldes Jørgen Koefoed Larsen, et mangeårigt medlem af Kastellets Venner Bornholm.