fbpx

Udstillinger på
Bornholms Forsvarsmuseum

Bornholms Forsvarsmuseum er et spændende museum for alle med interesse for historie og militæret. 

Vi har mange spændende genstande og køretøjer, som giver besøgende en unik oplevelse – både for børn og voksne.

I samlingerne findes uniformer, våben, køretøjer og udstyr, som har været brugt af det danske militær på Bornholm.  Udstillingerne indeholder også spændende genstande fra både den tyske og sovjetiske besættelse. Her på siden kan du få et overblik over museets udstillinger.

Gå på opdagelse med den røde kulturkuffert

Gå på opdagelse blandt museets genstande med en rød kulturkuffert. Lær mere om medaljer, brevduer og kanoner. En hyggelig familieaktivitet, hvor børn og forældre løser opgaverne i fællesskab.

Kufferten er gratis at benytte og findes ved indgangen til museumsbygningen.

Militære køretøjer i museets forgård

Oplev flere spændende køretøjer, som har været brugt af militære enheder på Bornholm. Se bl.a. en M24 ‘Chaffee’ kampvogn, eller sæt dig bag rattet på et Movag Eagle hjulkøretøj og en unik ‘Jylkat’ opklaringsvogn. Prøv også at betjene en 40mm Bofors antiluftskytskanonen!

En rejse gennem artilleriets historie

Tag med på en rejse gennem artilleriets historie og oplev udviklingen af artilleri fra det 16. århundrede og frem til Den Kolde Krig! Udforsk museets stueetage og dyk ned i en verden af kanoner, haubitsere og raketter, som har formet krigsførelsen gennem århundreder.

Svenskerkrigene og den bornholmske opstand i 1658

Danmark har udkæmpet 11 krige mod nabolandet Sverige siden Kalmarunionen blev opløst. De krige har også kunne mærkes på Bornholm.

Ved Roskildefreden i 1658 blev Bornholm afstået til den svenske konge, men bornholmerne var ikke helt enige i det svenske tilhørsforhold.

Bornholms Milice og Væbning

Lær mere om Bornholms lokal milits, som blev grundlagt i 1613. Efter opstanden i 1658 fik bornholmerne det privilegium ikke at skulle gøre militærtjeneste udenfor øen. Militsen blev ændret i 1867 til Bornholms Væbning, hvor den almindelige værnepligt blev indført.

I museets udstillinger kan du se uniformer fra Væbningen, gamle fotografier fra manøvre og andre spændende genstande.

Besættelsen på Bornholm

Museets udstilling om den tyske besættelse rummer mange spændende genstande og historier fra Bornholm. Du vil bl.a. kunne opleve en ægte krigstids Enigma-maskine, resterne af en V-1 bombe og en del tyske udrustningsgenstande.

Du vil også kunne se mange billeder fra besættelsen, som viser de tyske anlæg på Bornholm. Øen blev brugt til at uddanne ubådsbesætninger og teste Hitlers hemmelige V-våben.

Den Røde Hær på Bornholm

Mens resten af Danmark fejrede befrielsen den 4.-5. maj 1945, oplevede Bornholm et unikt kapitel i historien. Tyskerne nægtede at overgive sig, hvilket førte til en særlig udvikling. Efter bombningen af Nexø og Rønne landede sovjetiske marinesoldater i Rønne den 9. maj 1945, og de tyske tropper overgav sig.

Dette markerede begyndelsen på 11 måneder med sovjetiske tropper på øen. På museets første sal kan du opleve en ny, spændende udstilling, der dykker ned i denne unikke periode i Bornholms historie.

Fanget mellem øst og vest - Den Kolde Krig på Bornholm

Bornholm var måske det sted i Danmark, som fik den kolde krig tættest ind på livet. Øen blev besat af Sovjetunionen i maj 1945, og de sovjetiske betingelser for at opgive besættelsen og forlade Bornholm i april 1946 hvilede som en skygge over øen frem til Sovjetunionens fald.

På Bornholms Forsvarsmuseum kan du læse om hemmelige missioner, lytteposter, kemiske våben i Østersøen og hvordan MIG-jagerfly fra Warszawapagten endte på Bornholm.

Almegårds Kaserne og internationale missioner

Har du været soldat på Bornholm, så vil du helt sikkert kunne genkende flere genstande og billeder fra Almegårds Kaserne i museets udstillinger. Se bl.a. et Stinger-missil, som blev testet på Bornholm.

2024 markerer også 60-års jubilæet for missionerne til Cypern, og vi fejrer det med en særlig udstilling om den danske deltagelse.

Flot samling af blankvåben

Bornholms Forsvarsmuseum rummer en flot samling blankvåben fra næsten alle grene af det danske forsvar. På museets 1. sal kan du se dragonsabler, officerssabler, huggerter og andre drabelig blankvåben, som er blevet benyttet af danske soldater og sømænd gennem tiden.

Besøg de historiske bygninger

Bornholms Forsvarsmuseum ligger i historiske bygninger, som har deres egen spændende fortællinger.

Oplev bl.a. forsvarsværket ‘Kastellet’ bag museet, som både har huset danske og tyske soldater. Bygningen har i en periode endda fungeret som karantænested for pestramte.

En krigshelts sabel fra Dybbøl-slaget i 1864

Museets samling af blankvåben er et besøg værd i selv sig, hvis man gerne vil se de mange forskellige typer sabler, huggerter mv., som har været benyttet i det danske militær gennem tiden.

Kronjuvelen i samlingen er den danske krigshelt løjtnant Ankers sabel. Han var bornholmer, men meldte sig frivilligt til tjeneste i krigen mod Preussen og Østrig i 1864. 

Anker ledte forsvaret af skanse 2 ved slaget om Dybbøl. Han blev allerede under krigen betragtet som en krigshelt, ikke bare fra dansk, men også fra preussisk side.