fbpx

Udstillinger på Bornholms Forsvarsmuseum

Udstillinger på Bornholms Forsvarsmuseum

Bornholms Forsvarsmuseum er et museum af den gamle skole, som du måske har oplevet på f.eks. det gamle Tøjhusmuseum i København. Vi har mange spændende genstande og køretøjer, som giver besøgende en unik oplevelse – både for børn og voksne.

I samlingerne findes uniformer, våben, køretøjer og udstyr, som har været brugt af det danske militær på Bornholm.  Udstillingerne indeholder også spændende genstande fra både den tyske og sovjetiske besættelse. Her på siden kan du få et overblik over museets udstillinger.

Svenskerkrigene og den bornholmske opstand i 1658

Danmark har udkæmpet 11 krige mod nabolandet Sverige siden Kalmarunionen blev opløst. De krige har også kunne mærkes på Bornholm.

Ved Roskildefreden i 1658 blev Bornholm afstået til den svenske konge, men bornholmerne var ikke helt enige i det svenske tilhørsforhold.

I museets samling finder du kanoner fra krigsskibe og fortællingen om den bornholmske opstand i 1658.

Bornholms Væbning

Lær mere om Bornholms lokal milits, som blev grundlagt i 1613. Efter opstanden i 1658 fik bornholmerne det privilegium ikke at skulle gøre militærtjeneste udenfor øen. 

Militsen blev ændret i 1867 til Bornholms Væbning, hvor den almindelige værnepligt blev indført.

I museets udstillinger kan du se uniformer fra Væbningen, gamle fotografier fra manøvre og andre spændende genstande.

En krigshelts sabel fra Dybbøl-slaget i 1864

Museets samling af blankvåben er et besøg værd i selv sig, hvis man gerne vil se de mange forskellige typer sabler, huggerter mv., som har været benyttet i det danske militær gennem tiden.

Kronjuvelen i samlingen er den danske krigshelt løjtnant Ankers sabel. Han var bornholmer, men meldte sig frivilligt til tjeneste i krigen mod Preussen og Østrig i 1864. 

Anker ledte forsvaret af skanse 2 ved slaget om Dybbøl. Han blev allerede under krigen betragtet som en krigshelt, ikke bare fra dansk, men også fra preussisk side.

Besættelsen på Bornholm

Museets udstilling om den tyske besættelse rummer mange spændende genstande og historier fra Bornholm. Du vil bl.a. kunne opleve en ægte krigstids Enigma-maskine, resterne af en V-1 bombe og en del tyske udrustningsgenstande.

Du vil også kunne se mange billeder fra besættelsen, som viser de tyske anlæg på Bornholm. Øen blev brugt til at uddanne ubådsbesætninger og teste Hitlers hemmelige V-våben.

Den Røde Hær på Bornholm

Mens resten af Danmark kunne fejre befrielsen d. 4.-5. maj 1945, så udviklerede tingene sig anderledes på Bornholm. 

På Bornholm nægtede tyskerne, at overgive sig. Efter bombningen af Nexø og Rønne blev sovjetiske marinesoldater landsat i Rønne d. 9. maj 1945 og de tyske tropper overgav sig.

Herefter fulgte 11 mdr. med sovjetiske tropper på øen.

På museets 1. sal kan du se en ny udstilling om perioden.

Fanget mellem øst og vest - Den Kolde Krig på Bornholm

Bornholm var måske det sted i Danmark, som fik den kolde krig tættest ind på livet. Øen blev besat af Sovjetunionen i maj 1945, og de sovjetiske betingelser for at opgive besættelsen og forlade Bornholm i april 1946 hvilede som en skygge over øen frem til Sovjetunionens fald.

På Bornholms Forsvarsmuseum kan du læse om hemmelige missioner, lytteposter og hvordan MIG-fly fra warszawapagten endte på Bornholm.

Almegårds Kaserne og internationale missioner

Har du været soldat på Bornholm, så vil du helt sikkert kunne genkende flere genstande og billeder fra Almegårds Kaserne i museets udstillinger. Se bl.a. et Stinger-missil, som blev testet på Bornholm.

I Kasellet findes også en udstilling om den lokale opklaringseskadrons udsendelse til Afghanistan.

Danske militære køretøjer

Oplev flere spændende køretøjer, som har været brugt af militære enheder på Bornholm. Se bl.a. en M24 ‘Chaffee’ kampvogn, et Movag Eagle hjulkøretøj og en unik ‘Jylkat’ opklaringsvogn.

Besøg de historiske bygninger

Bornholms Forsvarsmuseum ligger i historiske bygninger, som har deres egen spændende fortællinger.

Oplev bl.a. forsvarsværket ‘Kastellet’ bag museet, som både har huset danske og tyske soldater. Bygningen har i en periode endda fungeret som karantænested for pestramte.