fbpx

Skoletjenesten på
Bornholms Forsvarsmuseum

Bornholms Forsvarsmuseum åbner hvert år dørene for hundredvis af skoleelever fra ind- og udland, som vil lære mere om Bornholms unikke historie. Vi er dog også rigtig glade for at tage imod lokale skoleklasser, som vil lære mere om øens fortid.

Kontakt museet for nærmere information eller for at bestille en rundvisning.

Tlf. 51 33  00 33

E-mail: booking@formus.dk

To spændende tilbud:

Vi tilbyder to spændende skolerundvisninger, der giver jeres elever et unikt indblik i øens dramatiske historie under og efter 2. verdenskrig:

Bornholm under den kolde krig 1947 - 1989

Dyk ned i historien bag oprettelsen af NATO og den øst-vestlige blokdannelse efter 2. verdenskrigs afslutning. Vi udforsker Bornholms strategiske betydning for både NATO og Warszawapagten og ser på, hvordan øens geografiske placering har påvirket verdenspolitikken. Eleverne vil lære om spionage og radaropklaring på Bornholm samt de tiltag, der blev taget for at støtte NATO i tilfælde af krise eller krig.

Læs mere om tilbuddet på skoletjenesten.dk →

2. verdenskrigs afslutning på Bornholm -Bombning af Rønne og Nexø

Tag med os på en rejse gennem Bornholms tumultariske oplevelse de sidste dage af 2. verdenskrig. Vi undersøger, hvordan øen blev bombet af russiske fly den 7. og 8. maj 1945, og hvordan russiske tropper forblev på Bornholm i 11 måneder. Vi ser på livet som bornholmer i denne periode og undersøger, hvorfor russerne valgte at besætte øen og bombe byerne Rønne og Nexø. Hvordan oplevede bornholmerne denne situation, og hvorfor var det netop russerne og ikke amerikanerne eller englænderne, der erobrede Bornholm?

Læs mere om tilbuddet på skoletjenesten.dk →

Praktisk information og pris

Klassen modtages på Bornholms Forsvarsmuseum af museumslederen eller en dertil udpeget guide. Er klassen på cykler kan de stilles ved indgangen, eller lang muren til gården.

Kommer I uden for sommersæsonen, så husk en bluse eller lidt varmt tøj, da der kan være en smule køligt på museet.

Bornholmske skoleklasser - Gratis adgang og omvisning

Bornholms Forsvarsmuseum tilbyder bornholmske kommunale skoler og institutioner gratis adgang og gratis guidet rundvisning på museet. Der skal laves aftale om rundvisningen før besøget. Privatskoler, friskoler og gymnasier kan benytte guidetilbuddet for lejrskoler.

Fag/område:

Kulturhistorie

Fag:

Historie

Varighed:

Ca. 1½ time

Pris:

Gratis entré og omvisning

Tidspunkt:

Maj-oktober og efter aftale med Museumslederen.

Lejrskoler - Entré og omvisning til en god pris

Fag/område:

Kulturhistorie

Fag:

Historie

Varighed:

Ca. 1½ time

Pris:

Op til 10. klasse: 1.000 kr. pr. klasse (entré og rundvisning).

Ungdomsuddannelser: 1.500 kr. pr. klasse (entré og rundvisning).

Tidspunkt:

Maj-oktober og efter aftale med Museumslederen.

Inspiration til forberedelse

Hvis klassen vil forberede sig på besøget, så kan I med fordel hente inspiration fra følgende materiale:

Arkiver

På hjemmesiden bornholmskebilleder.brk.dk finder du tusindvis af billeder fra Bornholms historie – bl.a. en del fra besættelsestiden og den Kolde Krig.

Det danske Forsvar har en online billeddatabase med billeder fra Bornholm og bornholmske enheder på international tjeneste. Se Forsvarsgalleriet her.

Statens Museum for Kunst (SMK) har digitaliseret mange tegner og malerier, som viser bornholmske motiver eller scener fra dansk krigshistorie. Se deres digitale samling på smk.dk.

Film og TV

DRs dokumentarserie ‘Danmarks hemmelige forsvar‘ afsnit 4 omhandler Bornholm under den kolde krig.

I ‘Russerne på Bornholm‘ fra 1987 kan eleverne høre mere om den 11 mdr. lange sovjetiske besættelse af Bornholm.

DRs dramadokumentar ‘Bomberne over Bornholm‘, som omhandler en hændelse under besættelsen, hvor en V-1 bombe styrter ned på Bornholm, og de 11 måneder hvor russerne var på Bornholm.

Bøger

Bogen ‘Bornholm besat‘ af Jesper Gaarskjær (2012) dækker hele besættelsen under 2. verdenskrig.

Bogen ‘Gerhard von Kamptz – Bornholms sidste tyske kommandant‘. En biografi af den sidste tyske kommandant på Bornholm under besættelsen. von Kamptz nægtede at overgive Bornholm, da Danmark blev befriet.

Bogen ‘Danmarks krigshistorie – 700-1814‘, som beskriver Danmarks krige og militære udvikling.