Bornholms Forsvarsmuseum åbner hvert år dørene for hundredvis af skoleelever fra ind- og udland, som vil lære mere om Bornholms unikke historie. Vi er dog også rigtig glade for at tage imod lokale skoleklasser, som vil lære mere om øens fortid.
Kontakt museumslederen for nærmere information eller book en tour.
Museumsleder
Tlf. 51 33 00 33
E-mail: ml@formus.dk
Fag/område:
Kulturhistorie
Fag:
Historie
Varighed:
Ca. 1½ time
Pris:
Op til 10. klasse: 1.000 kr. pr. klasse (entré og rundvisning).
Ungdomsuddannelser: 1.500 kr. pr. klasse (entré og rundvisning).
Tidspunkt:
Maj-oktober og efter aftale med Museumslederen.
Bornholms Forsvarsmuseum tilbyder bornholmske kommunale skoler og institutioner gratis adgang og gratis guidet rundvisning på museet. Der skal laves aftale om rundvisningen før besøget. Privatskoler, friskoler og gymnasier kan benytte guidetilbuddet for lejrskoler.
Fag/område:
Kulturhistorie
Fag:
Historie
Varighed:
Ca. 1½ time
Pris:
Gratis entré og omvisning
Tidspunkt:
Maj-oktober og efter aftale med Museumslederen
Undervisningsoplægget omhandler Bornholms militære historie kort fortalt. Hvordan opstod de første egentlige forsvarsværker, hvem byggede dem og hvornår blev de bygget? I en kort introduktion tager vi hul på centrale dele af Bornholms militære historie. Vi snakker om da Bornholm befriede sig fra det svenske herredømme ved opstanden 8. december 1658. Hvorfor Bornholm blev besat to gange og bombet to gange under 2. Verdenskrig. Og hvorfor Bornholm blev den ene gang efter den anden glemt i Danmarkshistorien.
Museet en en samling af genstande dateret helt tilbage fra stenalderen. Der er desuden kanoner, sabler, skydevåben, radiomateriel, kampvogne, uniformer og meget mere. Hver genstand har sin egen historie.
I oplægget indgår også en tur til Kastellet – et rundt forsvarsværk med tre meter tykke mure, der ved første øjekast ligner det øens rundkirker. Men det er det ikke. Kastellet er et forsvarsværk, bygget i 1680 érne. Der findes kun to andre steder i Danmark lignende bygninger -Krudstårnet i Frederikshavn og Lilletårn på Frederiksø/Ertholmene.
Klassen modtages på Bornholms Forsvarsmuseum af museumslederen eller en dertil udpeget guide. Er klassen på cykler kan de stilles ved indgangen, eller lang muren til gården.
Kommer I uden for sommersæsonen, så husk en bluse eller lidt varmt tøj, da der kan være en smule køligt på museet.
Hvis klassen vil forberede sig på besøget, så kan I med fordel gennemgå følgende materiale i undervisningen:
TV/FILM
DRs dokumentarserie ‘Danmarks hemmelige forsvar‘ afsnit 4 omhandler Bornholm under den kolde krig.
I ‘Russerne på Bornholm‘ fra 1987 kan eleverne høre mere om den 11 mdr. lange sovjetiske besættelse af Bornholm.
DRs dramadokumentar ‘Bomberne over Bornholm‘, som omhandler en hændelse under besættelsen, hvor en V-1 bombe styrter ned på Bornholm, og de 11 måneder hvor russerne var på Bornholm.
BØGER
Bogen ‘Bornholm besat‘ af Jesper Gaarskjær (2012) dækker hele besættelsen under 2. verdenskrig.
Bogen ‘Gerhard von Kamptz – Bornholms sidste tyske kommandant‘. En biografi af den sidste tyske kommandant på Bornholm under besættelsen. von Kamptz nægtede at overgive Bornholm, da Danmark blev befriet.
Bogen ‘Danmarks krigshistorie – 700-1814‘, som beskriver Danmarks krige og militære udvikling.