fbpx

Udstillinger på
Bornholms Forsvarsmuseum

Museet udstiller genstande fra det danske militær fra 1600-tallet og frem til i dag. I samlingerne findes uniformer, våben, køretøjer og udstyr, som har været brugt af det danske militær på Bornholm. Udstillingerne indeholder også spændende genstande fra både den tyske og sovjetiske besættelse. Her på siden kan du set nogle helt særlige genstande, som du kan opleve på Bornholms Forsvarsmuseum.

Den bornholmske opstand i 1658

Ved Roskildefreden i februar 1658 blev Bornholm afstået til Sverige. Det passede dog ikke bornholmerne, som gjorde oprør mod den lokale svenske kommandant. Hvordan det gik kan du lære mere om på Bornholms Forsvarsmuseum.

Bornholms Væbning

Lær mere om Bornholms selvstændigt regiment – Bornholms Væbning. Grundlagt som en lokal milits i 1672, hvor den danske konge lovede mandskabet ikke skulle gøre tjeneste uden for øen.

En krigshelts sabel fra Dybbøl-slaget i 1864

Se den danske krigshelt artilleriløjtnant Ankers sabel. Anker ledte forsvaret af skanse 2 ved slaget om Dybbøl i 1864, og blev allerede under krigen betragtet som en helt, ikke bare fra dansk, men også fra preussisk side.

Besættelsen på Bornholm

Museets udstilling om den tyske besættelse rummer mange spændende genstande og historier fra Bornholm. Du vil bl.a. kunne opleve en ægte krigstids Enigma-maskine, resterne af en V-1 bombe og en del tyske udrustningsgenstande.

Du vil også kunne se mange billeder fra besættelsen, som viser de tyske anlæg på Bornholm. Øen blev brugt til at uddanne ubådsbesætninger og teste Hitlers hemmelige V-våben.

Den Røde Hær på Bornholm

Mens resten af Danmark kunne fejre befrielsen i d. 4.-5. maj 1945, så udviklerede tingene sig anderledes på Bornholm. Her nægtede den tyske kommandant at overgive sig til den sovjetiske Røde Hær.

Se den nye udstilling om perioden på Bornholms Forsvarsmuseum, hvor vi sætter fokus på de militære aspekter af tiden.

Fanget mellem øst og vest - Den Kolde Krig på Bornholm

Bornholm var måske det sted i Danmark, som fik den kolde krig tættest ind på livet. Øen blev besat af Sovjetunionen i maj 1945, og de sovjetiske betingelser for at opgive besættelsen og forlade Bornholm i april 1946 hvilede som en skygge over øen frem til Sovjetunionens fald.

På Bornholms Forsvarsmuseum kan du læse om hemmelige missioner, lytteposter og hvordan sovjetiske MIG-fly endte på Bornholm.

Almegårds Kaserne og bornholmske enheder

Har du været soldat på Bornholm, så vil du helt sikkert kunne genkende flere genstande og billeder fra Almegårds Kaserne i museets udstillinger. Se bl.a. et Stinger-missil, som blev testet på Bornholm.

Militære køretøjer

Oplev flere spændende køretøjer, som har været brugt af militære enheder på Bornholm. Se bl.a. en M24 Chaffee kampvogn, et Movag Eagle hjulkøretøj og en
‘Jylkat’ opklaringsvogn.

Historiske bygninger

Bornholms Forsvarsmuseum ligger i historiske bygninger, som har deres egen spændende fortællinger.

Oplev bl.a. forsvarsværket ‘Kastellet’ bag museet, som både har huset danske og tyske soldater. Bygningen har i en periode endda fungeret som karantænested for pestramte.